petak, 26. kolovoza 2016.

Feretka-ferret-naša ljepota,zaigranost i radost su Vaša sreća.

Fretka-Igranje i dresura je od važnih stvari ako želite imati slatko malo stvorenje-2.

Fretka-Igranje i dresura je od važnih stvari  ako želite imati  slatko malo stvorenje-2.
Higijena i parenje
Higijena je vrlo važna ako kupujete tvora zato jer su oni vrlo čiste životinje i potrebno je voditi dovoljno brige o čistoći njihovog kaveza kako bi izbjegli neugodan miris. Zato trebate barem jednom dnevno očistiti urin i izmet iz kaveza lopaticom za mačiji WC i redovito prati posteljinu iz njihovog krevetića.
Osim krevetića, i njih možete prati- potrebno ih je barem jednom mjesečno okupati šamponom za tvorove ili Johnson šamponom za male bebe. Nakon što ih okupate (a onda budu mekani i fluffy), trebate im očistiti uši sa štapićem ali to morate napraviti iznimno pažljivo jer su nemirni i možete im ozlijediti unutrašnjost uha. Dakle, čistite samo vanjski dio uha i to površinski jer se tako uklanja smola koja je idealna podloga za parazite. (U slučaju da ipak nastanu, tvor će se početi jako češati i mora se liječiti STRONGHOLD ampulom po preporuci veterinara).
Potrebno im je rezati i noktiće, ali ne često. Nokat je proziran pa se vidi granica do kuda se smije odrezati - granica je kraj tanke žilice u noktu i ta se žilica ne smije prerezati jer inače dolazi do jakog krvarenja i opasne infekcije. Također - pazite dok režete jedan nokat da slučajno ne zahvatite susjedni prst! Zato ih je najbolje rezati ljudskom gricalicom, ali nikako škaricama.
Kada režete nokte ili čistite uši najbolje je nakapati tvoru na trbuh par kapi tonika za tvorove jer se onda zabavljaju ližući to, što vam može znatno olakšati posao. Nikako ne smijete s vašim tvorom postupati na silu!
Tvorovi spolno sazrijevaju sa oko 6-8 mjeseci i obavezno se moraju pariti ako nisu sterilizirani jer im u protivnom spolni hormoni razgrađuju koštanu srž i oni umiru. To se neće dogoditi ako se ne pare prva 2 tjeranja ali treći put bi ga svakako trebalo pariti. Simptomi tjeranja su jako natečena rodnica odnosno testisi i intenzivniji miris tvora nego inače. Obično je to početkom proljeća i na jesen - dva puta godišnje.
Što se tiče sterilizacije, ona se može napraviti najranije kad životinja ima 5 mjeseci i to je nabolje rješenje ako nećete moći udomiti bebe ili ako nemate iskustva s porodom, jer se često događaju komplikacije. Ako se odlučite na sterilizaciju najbolje je da se konzultirate sa iskusnim vlasnicima radi objašnjenja ali se svakako morate odlučiti ili za parenje ili sterilizaciju!
Tvorovi u rodu (mama - sin ili brat - seka) ne smiju se pariti jer to izaziva genetski urođene bolesti!
Igranka i dresura
Igranje i dresura je još jedna od važnih stvari na koje morate misliti ako želite imati jednog slatkog malog tvora. Oni su iznimno zaigrani i daju se naučiti da se npr. odazivaju na ime i da budu poslušni. Najbolje je da ih, kada naprave nešto pozitivno, nagraditi poslasticom ili s par kapi tonika. Ako pogriješe (npr. ako se popiške, pokakaju ili ako grizu dok su još mali) ne smiju se udarati nego lagano povući za šiju prema nazad jer bi ih u prirodi tako u zubima povukao dominantni tvor. Isto pali i ako glasno viknete FUJ! ili NE! ili ako ih stavite za kaznu u kavez.
Kupite im male igračkice čije dijelove ne mogu progutati i budite spremni na to da ćete te iste igrčkice nalaziti po svuda, jer svoje drage stvari vole spremati po tajnim skrovištima.
Vrlo je važno da s njima provedete i kvalitetno vrijeme - to znači da im smišljate igre i posvetite im se barem 2 sata dnevno. S obzirom da se vole provlačiti, usrećit ćete ih ako im napravite i male tunelčiće po kavezu.
Poželjno ih je svaih 6-8 mjeseci odvesti na redoviti pregledm a u dobi od 5 mjeseci se moraju cijepiti protiv bjesnoće i nametnika.
Kad su bolesni, obično nemaju apetita, kunjaju, imaju problema s probavom i nisu uobičajeno zaigrani.
Kad spavaju tijelo im je potpuno mlohavo (kao krpica) ali nemojte brinuti - nisu umrli, to je potpuno normalno.
Ako tvor ne želi da ga se gnjavi po rukama, bolje ga pustite ga mitu - kad će se htjeti maziti, doći će vam sam.
Ali zapamtite da je on životinja kao i svaka druga (samo u manjem formatu) i da mu ne treba samo vaša briga, već i vaša ljubav. Ponosni vlasnici tvorova poznaju i poštuju rituale i običaje svojih tvorova, a ljubav im je uzvraćena strostruko.
Feretka je životinja koja je dobijena ukrštavanjem lasica,hermelina,tvorova,vidre....i vijerovali ili ne ,da bi se dobila životinja kao ova feretka trebalo je punih 10 godina.
Ferteka je jedna domestifikovana kuna lasica ( a zajedno sa psom i mačkom jedna od 3 domestifikovane vrste), a iznikla je kao mala.Tome doprinosi njena postava I njeno malo tijelo i sam njen izgled.Feretke jesu iste kao i sve ostale kune lasice po exterieru veoma su živahne i veoma vesele i znatiželjne.Tijelo feretke je dugačko, vretenastog oblika na jako malim nogama.Glava je trouglasta i nasadjena na jako široki i stameni vrat.Tijelo mužjaka je dugačko 42-46 cm, a sam rep je 16-18cm.Ženke dostižu veličinu od 28-36cm, a rep im je dugacak 14-15cm. Tezina mužjaka je oko 1,5-1,8kg a ženke 0,6-1 kg.Feretke imaju 34 zuba ( gore i dolje na svakoj strain imaju po 3 sekutića, očnjake, molare,)Ponekad se dešava da ima i neki sekutić više.
Ljudi na feretke reaguju na sledeći nacin: Jadne životinje zašto ih ne pustite napolje da žive”.To je velika greška. To je isto kao kad bi pustili napolje u prirodu da živi perijska mačka.Slobodno u prirodi žive njihovi daleki preci (kuna,vretena,hermelin,lasica,tvor). To je isto kao i što u prirodi živi Lav, Tigar i divlja mačka.Ali zato na nekoliko mijesta u prirodi živi jako malo feretki slobodno kao sto je na Sardiniji,Siciliji i Novom Zelandu. Da bi preživjele slobodno u prirodi potrebni su im dobri uslovi i grupisanje u velike grupe da bi opstale.Sama feretka u našim uslovima življena nema nikakve šanse da preživi.Taj “dar slobode” nije ništa drugo nego tiranija za životinju.
Kako će se ponašati sa ostalimdomaćim životinjama.
Nikad nije problem sastaviti feretku sa psom i mačkom. To je uvijek dobra kombinacija za obadvije strane.Feretke će biti oduševljene sa novim prijateljstvom.Idealno je kad dovedete mladu feretku kod psa, a sa mačkom je najbolje gajiti malu feretku i malu mačku da odrastu zajedno.I odrasla feretka rado prima novog člana domaćinstva.Problemi mogu da nastanu kod nedovoljne socijalizacije zato je dobro da je odmalena navikavate na ostale ljude i životinje koje je okružuju.Ako je sa ostalim domaćim životinjama potreba je pažnja..Na primjer ako je u društvu sa pticama ili glodarima u doba kada im proradi instikt može se desiti da ih gleda kao lovinu tako da je to veliki problem.
Kako je to sa dijecom i feretkama
Većinom to nije problem izmedju dijece i feretki ako su ona dovoljno velika da se staraju o svojim ljubimcima.Često mnogi roditelji svojoj maloj dIJeci ostavljaju da brinu o feretkama da ih hrane i brinu o njima iako su ta dijeca mala i ne mogu da brinu ni o sebi.To je velika greška.Kao prvo feretka nije igračka-ona je veoma intiligenta životinja.Zato neće volleti da se prema njoj ophodi niko kao prema igrački.Zna da protestvuje, negoduje da napravi male nestašluke i da se ponaša kao malo dijete.Zato uzgoj ovih malih životinja mora da bude u rukma odraslih osoba.Potrebno je da budete vi ta osoba koja u odgoju drži sve u svojim rukama i ako je potrebno da i zapovijedate , u protivnom ako se feretka razmazi i radi šta ona hoće onda je to problem jer razmažena feretka je kao i dijete i onda je to problem kao izdržati sa razmaženom feretkom koja sve radi kako ona hoće.

U odnosu na druge tvorove feretka je komunikativan tvor koji je veoma dobar u odgoju u kući i porodici.Nećete ni biti svijesni kojom brzinom se prolagodjava i postaje član porodice.Obično feretka podijeli sve članove porodice na uloge ( otac je taj koji se zabavlja i igra se sa njom, majaka joj daje da jede i mazi je, sa dijecom je igra i šala u svakom momentu i ne moraju da ih slušaju u svakom momentu.Možete od dijece tražiti da se jednim dijelom brinu o feretkama.Mogu da kupuju hranu za feretke da im čiste kaveze i mijenjau pijesak u posudama koje su za obavljanje nužde.Ali roditelji uvijek moraju da nadgledaju da bi feretka bila nahranjena da ne bi ostala gladna ako joj daju malo hrane i da je higijena dobro obavljena.
 
Da li imati samo jednu ferteku
Pitanje je da li gajiti smao jednu feretku i to mužjka ili ženku?
Feretke jesu prilagodjene za život sa čovjekom i njegovim potrebama.Ali i one žele svoje društvo i nisu asocijalne životinje i da bi živjela srećno i zadovoljno morate je nagraditi sa jednim feretskim drugom.U doba kad ona raste i sazrijeva morate joj biti partner za igru i uzgoj i socijalizaciju, a u vrijeme sazrijevanja da imate kontakt sa njom, maženje i igranje.Ako se ipak odlučite za dijve ili više feretki one će da se igarju više medjusobno.Ali ako imate malo vremena za vašu feretku je najbolje da ima svog životinjskog prijatelja.Ako se sa njima ne budete često igrali onda će one da zanemre vas i igraće se medjusobno.

Fretka-Igranje i dresura je od važnih stvari ako želite imati slatko malo stvorenje.

Fretka-Igranje i dresura je od važnih stvari  ako želite imati  slatko malo stvorenje-1.

STA JE POTREBNO SVIM FERETKAMA:
Mijesto za spavanje
Ako možete da kupite specijlnu postelju za feretke to je najidealnije ali isto tako će da posluži i mala platnena torba za mačke ili male rase psa.Taj izbor ostaje na vama ali za bilo koju varijantu da se odlučite nećete pogriješiti.Većina odgajivača početnika kupuje svojim feretkama postelju koja je veoma velikih dimenzija misleći d aim je potreban veći prostor.Feretka većinu svog spavanja provede sklupčana i zato uvijek ulazi u male postelje 30x30cm koji je dovoljan za 1 muzjaka i 2 ženke.Za dvije feretke je sasvim dovoljno da je dimenzije 30x40 cm i da još ostane slobodnog prostora.Nove modne postelje nisu baš svki put idealno riješenje jer se prilikom pranja veoma brzo pohabaju, zato obratite pažnju prilikom kupovine.Jedno od riješenaj je i pletena od vunenuh vlkana postelja koja se lako održava i poslije nekoliko pranja je u isotj funnkciji kao i na početku korišćenja.Ako se odlučite za kupovinu tekstilne postelje provjerite njegov sastav i način kako se pere.Najbolje riješenje je od polistera koji je veoma lak za održavanje.Neki odgajivači i sami prave postelje za svoje feretke time što izaberu material i sašiju sami.Ipak svi daju prednost poliesteru jer je najidealniji za održavanje.

Toalet za čistu životinjicu
Ferteke su veoma čiste zivotinje i uvijek idu na jedno mijesto da obavljaju svoje fiziološke potrebe.Tako da i maldi koji su slijepi sa 4 nedjelje uvijek idu na mijesto koje im je odredila majka da obave svoje potrebe.Ako tada nauče da idu na jedno mijesto poslije neće biti problema.Prvi korak ka uspijehu za čistoću je čista majka koja svoje fiziološke potrebe obavlja na jednom odredjenom mijestu.Nekad se dešava da je to veliki problem za održavanje čistoće kod onih mladih koji su došli sa farmi ili iz velikih zapata ili koji su dosta stariji.Navikli na odredjeno mijesto uvijek idu tamo da bi tu obavili svoje fiziološke potrebe.Sa pijeskom koji se stavi u taoalet za mace je uvijek idealno riješnje ako je i njihova majka naviknuta da ide u taj toalet jer će im ona pokazati gdje je mijesto za fiziološke potrebe.Prije dolazska fereteke u kuću spremite joj toalet,a to može da bude u npr. posuda za razvijanje fotografija koja je veoma plitka i odgovara malim feretkama ili toalet za mačke.A radije izaberite mačiji wc sa nižim pragom na ulasku. Odgajivača pitajte koji je posip koristio za toalet i taj kupijte jer se Feretka već navikla na njega.Posip imate u dva oblika : koji se grudva prilikom mokrenja feretke u njega i sitni onaj koji ostaje rastresit i kad je mokar.Posip koji se grudva on je lakši sa isipanje iz posude jer je u obliku grudve, ali nekad je i problematičan ako imate više životinja koje koriste isti toalet i pojavljuje se više grudvi što smanjuje mijesto u toaletu.
Za svaku zivotinju tako i za feretku važi pravilo ona mora da ima svoju posudu za hranu i vodu, odvojenu od drugih feretki.Time se postiže ne prenošenje zaraze od jedne ka drugoj feretki.Tako isto važi i za posudu sa vodom, s tim što postoje specijalne pojilice koje se koriste za feretke slične onima koje se daju kunićima i time se spriječava prljanje vode.Te posude su raznih veličina, a najprikladnija je ona veličine od 2 dcl jer ako životinja ostaje duže vrijeme sama u kući imaće dosta vode bez bojazni da će ostati žedna.Hrana se daje dva puta dnevno, u jednoj posudi ali ta posuda nije ona koja se koristi za vodu.Može biti viještačka ili napravljena od gline ali to sve zavisi od vas koju izberete posudu za hranu.Ne mora da bude prilično velika neko nepisano pravilo je da se koristi ona sa promjerom otvora od 10 cm.Svaki puta poslije obroka sve što ostane u posudama sklanjajte iz kaveza jer hrane se 2 puta dnevno.
Igračke
Kad doneste malu feretku to je isto kao i kad donesete iz bolnice malu bebu.Svi ukućani se sa pažnjom brinu o njoj , kupuju joj velike količine igrački i svakojakih poslastica.Feretke su kao i dijeca, nekim igračkama daju veliku prednost, a druge čak zanemaruju do te mijere da se i ne igraju sa njima.Ako ne želite da potrošite mnogo novca uzalud kupujući igračke koje su neprikladne za feretke onda bi najbolje bilo da se posavjetujete sa odgjivačem ili nekim od vlasnika feretke sa kojim se igračkama najviše igraju feretke.Igračke su veoma korisne kad ste odsutni i vaša feretka je u kavezu.
Afrički tvor (lat. Mustela putorius furo, eng. Ferret) već je 3500 godina pripitomljen na ljude. Iako na spomen tvora svi imaju samo jednu asocijaciju (nije je potrebno spominjati), afrički tvorovi su prvenstveno kućni tvorovi koji ne dižu repinu kako bi vas pošpricali i ubili.
Ako se odlučite baš njih imati u kući, veselja vam nikad neće nedostajati jer su jako inteligentni i zaigrani. Međutim, za njih se treba i dobro brinuti pa ako nemate volje za to, radije ih nemojte kupovati jer će životinje patiti ako ne dobivaju potrebnu pažnju i njegu.
Afrički tvorovi su jako znatiželjni i vole istraživati pa budite spremni da vam se zavlače doslovno gdje god stignu - iza frižidera, kreveta, veš mašine i ostalog. S obzirom na to, treba paziti da ne gurnu njuškicu u utičnicu pa je najbolje maknuti sve što bi im moglo biti na dohvat, a što bi mogli sažvakati ili slomiti (npr. spužvaste, kartonske, stiroporne i sl. predmete). NE ostavljajte ih izvan kaveza kad niste u sobi ili stanu jer se mogu provući i kroz najmanje otvore i može im se svašta dogoditi. Zato prostore gdje njuškaju trebate osigurati i ako nemate vremena da svako malo bacite na njih pogled, bolje ih ostavite u kavezu i pustite kad ćete im se moći posvetiti.
Važna napomena - pazite da vam mali tvor ne pobjegne jer ne mogu sami opstati u prirodi!
Kavez ihrana
Kavez u kojem se nalaze treba biti dovoljno velik da imaju slobodu, i u njemu u svako doba moraju imati punu zdjelicu za vodu i hranu te piljevinu (u drugom kutu kaveza) da mogu vršiti nužditis. Također moraju imati i svoj krevetić, a najviše vole spavati u nekoj tkanini - za to možete upotrijebiti staru majicu, manju dekicu, plahtu i sl. Bajdvej, ludi su za visećim krevetićima u koje se mogu zavući. Također, obratite pažnju da im zdjelica bude na suprotnoj strani kaveza od WC-a jer su jako čiste životinje. Krevetić je poželjno oprati barem dva puta mjesečno da bi se izbjegao neugodan miris.
S obzirom da su mesožderi, mali tvorovi ne jedu baš povrće ili voće, ali im se može dati malo svega što bi dali npr. mačkama. Hrana im se mora sastojati najviše od proteina i masti a najboje im je mješati hranu za tvorove s hranom za mačke u omjeru pola - pola. E sad, hrana za tvorove postoji samo u PET CENTRU (Heinzelova 62, Zagreb) i dobra je svaka ona koja u sastavu ima minimalno 34% proteina i oko 20% masnoće, što vrijedi i za hranu za mačke. Jedine vrste hrane za mačke koju tvorovi smiju jesti su Hills Kitten (za mačiće) od ribe i pletine, Royal Canine Kitten (isto za mačiće). Osim toga omogućuju dovoljno vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje, oni su garancija da će vaš tvor dobiti i potrebnu količinu proteina. Ne preporuča se Whiskas, Kitekat, Iams i druge popularne vrste hrane za mačke jer imaju samo 10% proteina što tvorovima nije dovoljno i mogu radi toga oboliti.
Još jedna napomena - uopće im nemojte davati orahe, lješnjake, luk, mrkvu, salatu i općenito zelenje i neočišćenu ribu, dok hrana za pse ne dolazi u obzir!
Ako primjetite da tvor od nečega što ste mu dali ima proljev ili grčeve, to svakako izbjegavajte.
Tvorovi vole šećer iako on loše utječe na rad gušterače. Tu i tamo, ali stvarno rijetko (kao nagradu ili poslasticu) im možete dati mali komadić kockice čokolade ili voća (banane, jabuke, lubenice, dinje, grožđice...). Mogu jesti i sir, povremeno mekano (na pola kuhano) jaje, a mlijeko i mliječni proizvodi im ne štete ako se daju u malim količinama.
Iako kombinacija hrane za tvorove i mačke osigurava vitamine i minerale, preporučljivo je imati Ferreton ili slične tonike za tvorove/lasice koje služe za opće podizanje zdravstvenog stanja i energiju (jer sadrže taurin). Samo da znate, to je najbolja nagrada koju možete svom tvoru ako napravi nešto dobro jer ga svi tvorovi obožavaju. Uz sve to, dobro je imati i pastu za dlaku koja spriječava nakupljanje dlake u grlu kad se linjaju u proljeće i jesen (to također možete nabaviti kao tonik ili pastu u PET CENTRU).
 NASTAVAK U NAREDNOM BLOGU.